Стаття

Як створити дружню до ветеранів вакансію

Вакансія — це перша комунікація працедавця з ветераном чи ветеранкою. Успішно складена вакансія — запорука швидшого залучення кандидатів/ок, що відповідають кваліфікаційним вимогам, серед яких можуть бути ветерани та ветеранки. Якщо ви вирішили робити свої політики дружніми до ветеранів/ок, то можете почати з перегляду рекрутингового процесу та комунікації про відкритість до ветеранів.

Ми підготували поради, які допоможуть підготувати вакансії, дружні до ветеранів, та розповісти про вашу готовність зустрічати майбутніх колег з військовим та бойовим досвідом.

Розкажіть про намір бути дружніми до ветеранів та ветеранок

Додайте інформацію про вашу компанію, корпоративну культуру та те, що у вас уже працюють ветерани/ки і ви відкриті до їх найму. Щоб запросити ветеранів/ок до себе на роботу, ви можете додати до опису вакансій компанії, на сайт або сторінки в соціальних мережах просте формулювання, наприклад:

    Ми вдячні ветеранам/кам за службу та відкриті до працевлаштування ветеранів/ок
    Ми поважаємо внесок воїнів у безпеку України та пропонуємо роботу ветеранам/кам
    Також запрошуємо на цю вакансію ветеранів і ветеранок війни проти російської окупації
    Бути ветераном або ветеранкою — не перепона для роботи в нашій компанії
    У нашій компанії працюють ветерани та ветеранки

Ветеранів/ок можуть привабити внутрішні соціальні проєкти в компанії, у які вони не лише можуть долучитись, але й зробити чималий внесок. Тож усе, що стосується підготовки нового покоління працівників у компанії — це зона зацікавленості ветеранів/ок. Не соромтесь розповідати про ці проєкти відкрито.
Також для ветеранів/ок може бути важлива ваша проукраїнська позиція, тож розповідайте про свої соціальні проєкти: до прикладу, підтримку війська, поранених воїнів, дітей, що постраждали від російської агресії.
Якщо ви публікуєте вакансію на порталах з пошуку роботи, то можете додавати спеціальну відмітку про те, що вакансія підходить ветеранам/кам — якщо вона доступна на цьому порталі. Так ветерани та ветеранки зможуть при пошуку обирати фільтр та швидше знаходити компанії, дружні до ветеранів.

Оскільки ви готові наймати ветеранів/ок, ми рекомендуємо поширювати вакансії й серед ветеранської спільноти, до прикладу, в Telegram/Viber/Facebook-групах. А також — на платформах, де ветерани/ки потенційно можуть шукати роботу, як-от Lobby X, Linkedin, Work.ua, Happy Monday, розділ «Вакансії для героїв». А ще можете надсилати вакансії консультантам з пошуку роботи Veteran Hub — ми поширюємо їх серед ветеранів та ветеранок, які до нас звертаються та шукають роботу.

Чітко опишіть кваліфікацію та посадові обов'язки 

Переконайтеся, що зазначені у вакансії вимоги до посади детально викладені та чітко окресліть обов’язки на посаді. Розкажіть про функціонал та умови роботи чесно, відкрито та без прикрас. Щоб це не стало сюрпризом під час першої комунікації або навіть під час першого робочого дня.
Це допоможе кандидатам зрозуміти, чого очікувати від роботи та чи можуть вони претендувати на цю позицію. Це особливо допомагає нещодавно звільненим військовослужбовцям, які можуть бути не знайомі з цивільною роботою, щоб надати їм чітке уявлення про посаду.

Вкажіть умови роботи, які можуть бути важливими

Ветерани та ветеранки, як і кандидати з іншим досвідом, часто звертають увагу на переваги пропозиції одного роботодавця над іншим. Тому включіть у вакансію деталі ініціатив, які ви пропонуєте, наприклад, спеціальну програму роботи з ветеранами, медичне страхування або забезпечення дистанційного формату роботи чи гнучкий графік.

Ветерани/ки — часто дуже амбітні кандидати, які попередньо розвивалися та розбудовували власну кар'єру у війську, тож не залишатимуть таких спроб і в цивільному житті. Зазначте про можливості для особистого та професійного розвитку, якщо такі є. Цілеспрямовано зазначте історію успіху працівників, яка стане орієнтиром і для кандидатів. Важливо донести про можливості, які пропонуєте ви, та про вашу перевагу перед іншими роботодавцями.

Переконайтеся, що в оголошенні про вакансію немає нічого, що перешкоджало б людям з інвалідністю подавати резюме. Наприклад, роботодавці не мають зазначати в оголошеннях про вакансії, що у кандидатів має бути «відмінне здоров’я» або описувати, як має виконуватися робоча задача (наприклад, «вимагає тривалої роботи»), а натомість мають описувати фактичну функцію, яку потрібно виконувати (наприклад, «ручне переміщення вантажів вагою понад 50 кг»).

Також зазначте у вакансії, що робота доступна для осіб з інвалідністю та що відбір побудовано на принципі рівних можливостей. Та поширюйте вакансії серед організацій, які навчають та/або підтримують ветеранів з інвалідністю.

Додайте інформацію про етапи проведення інтерв’ю

Кандидатам важливо розуміти, скільки часу та власних ресурсів потрібно присвятити процесу відбору та відповідно виокремити цей час. Для ветеранів/ок, особливо тих, хто вперше зіштовхується зі співбесідами в цивільній роботі, важливо ознайомитись із такою інформацією перед телефонним дзвінком чи на співбесіді. Ось так можна описати, що очікує на кандидатів:

Етапи, які ми пройдемо, перш ніж стати однією командою:

    Дзвінок з HR
    Онлайн-інтерв'ю
    Тестове завдання
    Підсумкове інтерв'ю

Зазначте можливість кадрового резерву

Якщо для пошукачів нині немає актуальних посад серед відкритих, ви можете запропонувати їм залишити свої дані та надіслати своє резюме до кадрового резерву. Вкажіть про цю можливість у вакансіях, на сайті та в соцмережах, або створіть окрему форму для таких пошукачів.

Проєкт «Практика» став можливим завдяки Програмі реінтеграції ветеранів, яку реалізує IREX та Veteran Hub за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключною відповідальністю Veteran Hub і не обов'язково відображає погляди Державного департаменту США та IREX.