Стаття

Інструменти матеріальної та нематеріальної мотивації ветеранів

Створення програми мотивації в компанії — важливий та довгостроковий проєкт, який допоможе вам покращити внутрішні процеси, створити середовище для розвитку та зміцнити свій бренд працедавця. Ветерани та ветеранки своєю чергою не потребують окремої системи винагороди чи бонусів, проте ви як працедавець можете розширити перелік переваг для задоволення їхніх потреб та заохочень для зростання на робочому місці. Ми зібрали конкретні поради, які в цьому допоможуть.

Психологічна підтримка

Один із важливих інструментів для компаній, що допомагає покращити добробут своїх працівників — турбота про ментальне здоров'я та психологічна підтримка. Деякі компанії наймають у штат корпоративного психолога, проте важливо, аби ця людина мала профільну освіту та вміла працювати з ветеранами та бойовим досвідом.

Також роботодавці можуть покривати для працівників сесії з психологом та співпрацювати з профільними організаціями, які надають воїнам фахову психологічну підтримку. Зокрема, до них належать громадська організація Вільний вибір, програма СЕТА та Ветеран Хаб.

У співпраці з профільними організаціями є багато переваг: так ви забезпечите ветеранам/кам цілковиту конфіденційність та приватність, людина зможе самостійно регулювати кількість звернень та не буде обмежена рамками, встановленими в компанії.

Ще один інструмент — періодичні едукаційні групові сесії для всіх працівників компанії щодо способів самопідтримки та надання психологічної підтримки. Це можуть бути практики майндфулнес, йога, тренінги з самосвідомості або управління емоціями, групові тімбілдінги, групи підтримки для працівників, які модеруватимуться фахівцем і де учасники можуть ділитися своїм досвідом. Такі зустрічі є ще й командотворчими та дають можливість не лише прокачати власні м’які навички, а й створити безпечне середовище для пошуку спільних рішень.

Гнучкий графік

Дозвольте працівникам-ветеранам самостійно визначати власний графік та навантаження в період адаптації в колективі. Ветерани та ветеранки, особливо на етапі повернення до цивільного життя, можуть проходити додаткові медичні обстеження або терапію, які потребують регулярного відвідування. Індивідуальний графік дасть змогу адаптувати робочий час до своїх потреб. Погодьте це в колективі, будьте гнучкими, щоб вносити зміни та відмовтесь від таймтрекерів.

Така перевага демонструватиме підтримку з боку працедавця, допомагатиме покращити організаційну культуру та створюватиме позитивну репутацію серед ветеранської спільноти.

Соціальні проєкти

Заохочуйте ветеранів та ветеранок до соціальних проєктів всередині компанії та надавайте мотивацію тим, хто їх вже реалізовує. Створіть можливості та простір, щоб такі зустрічі відбувалися регулярно та додатково змотивуйте людину, до прикладу, додатковим вихідним.

Професійне наставництво

Започаткуйте систему професійного наставництва на роботі. Це може бути важливою перевагою для працівників, які хочуть змінити свою посаду та напрям роботи, проте водночас залишитись в компанії. А для ветеранів/ок — може підвищити залученість, показати важливість їхнього досвіду та зміцнити стосунки у компанії.

Часто під час служби військові навчають нових або менш досвідчених побратимів, тож цей елемент може бути важливим для них і в цивільному житті. Проте не перекладайте на працівника-наставника відповідальність за результати адаптації, а подбайте, щоб людина мала всі доступні інструменти, та надайте підтримку, поради й ресурси для успішної адаптації й досягнення цілей.

Здоров’я

Турбота про тіло та психологічний стан — одна із пріоритетних цілей ветеранів/ок на етапі піклування про себе. Тож ви можете підтримати їх на цьому шляху та допомогти розв'язувати особисті питання і повернутись у команду.
Потурбуйтесь про створення програми розширеного медичного страхування в компанії: це може бути безоплатна стоматологія, масаж, регулярні чекапи організму, розширений перелік фахівців.

Заключіть контракти з клініками, щоб працівники-ветерани та їхні сім’ї могли скористатись медичними послугами. Додатковою турботою може стати підтримка в реабілітації, протезуванні, відпочинок чи відпустка в санаторії.

Професійне зростання

Після повернення до цивільного життя компанії можуть допомогти працівникам адаптувати військовий досвід у поточну чи нову посаду та разом створити план застосування набутих навичок. Розробка таких навчальних стратегій допоможе зростати як працівникам, так і компанії загалом.
Покривайте витрати на профільні курси та програми навчання або ж запросіть експертів, організуйте гостьові лекції/курси чи навіть створіть власне навчання, використовуючи експертний ресурс компанії.

Послуги корпоративного юриста

Ветерани та ветеранки на всіх етапах свого шляху стикаються із бюрократичними проблеми та оформленням документів, тож потребують правової підтримки. Якщо у вас в компанії є корпоративний юрист/ка, він/вона може консультувати щодо пенсійних, медичних і соціальних пільг, що доступні ветеранам/кам. Якщо ж такої можливості немає, то ви можете скеровувати ветеранів та ветеранок по юридичну допомогу у фізичні простори Ветеран Хабу в Києві та Вінниці або на Лінію підтримки.

Розбудова стратегії мотивації у вашій компанії має відбуватись комплексно, тому на все потрібен час. Ви можете запроваджувати перераховані пункти та адаптовувати їх до потреб ваших працівників. Дайте їм можливість впливати на цей процес та залиште вибір — користуватися перевагами чи ні. Та не забувайте ділитися вашою ціннісною пропозицією із кандидатами, які потенційно можуть стати вашими працівниками.

Проєкт «Практика» став можливим завдяки Програмі реінтеграції ветеранів, яку реалізує IREX та Veteran Hub за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключною відповідальністю Veteran Hub і не обов'язково відображає погляди Державного департаменту США та IREX.