Стаття

Облаштування робочого місця на виробництві: як врахувати потреби працівників-ветеранів

Уже зараз ветерани та ветеранки починають повертатися до цивільного життя та своїх компаній і робочих місць. Деякі з них отримали на війні поранення і травми, та залежно від їх характеру і ступеню — після демобілізації можуть змінювати робочі місця або потребувати інклюзивних умов для роботи.
Зокрема, це стосується виробничої сфери, де умови бувають складними та потребують спеціальної підготовки й дотримання безпекових стандартів. Тож виробничим компаніям, які готуються до повернення захисників і захисниць, варто переглянути політику ергономічності в компанії: чи відповідатиме вона потребам та спроможностям працівників-ветеранів. У цій статті ми сформували поради, які в цьому допоможуть, та пояснюємо, чому ергономіка важлива на виробництві.

Чому ергономіка важлива у виробничій промисловості

Виробнича компанія з хорошою ергономічною культурою — це та, яка створює/виготовляє продукт та водночас дбає про здоров'я, комфорт та безпеку своїх працівників. Зокрема, через проєктування та покращення умов праці та робочого місця.
Ергономіка допомагає зменшити або мінімізувати випадки травмування працівників, забезпечує безпеку для них, підвищує їхню продуктивність, залученість і загальну якість продуктів і послуг. Це зменшує медичні витрати в результаті травм співробітників, плинність кадрів та покращує корпоративну культуру безпеки в організації.
Для ветеранів та ветеранок ергономіка на робочому місці також може бути показником турботи про їхні потреби та додатковою перевагою при виборі компанії. Натомість вони можуть привносити у вашу компанію цінний досвід та навички, які вони набули під час служби, як-от як лідерські навички, дисципліну та вміння працювати в умовах стресу.

Один з основних напрямів ергономіки на виробництві — адаптація інструментів та обладнання для роботи ветеранів та ветеранок. Що саме може створювати додаткові ризики та на що звертати увагу під час проєктування?

Погано розроблені складальні лінії. Через них працівники відчувають сильніше фізичне навантаження. До них належать широкі конвеєрні стрічки, сильно підняті або опущені робочі платформи, круті похилі конвеєри, погано сконструйовані крісла, платформи без підлокітників і машини з надмірною вібрацією.
Погано розроблені виробничі інструменти. Через них працівники можуть працювати в незручній позі та швидше втомлюватися. Це можуть бути тупі ріжучі інструменти, інструменти з неточним захопленням, інструменти з поламаними ручками та модифіковані інструменти, які не підходять для роботи.
Погано спроєктоване виробниче планування. До прикладу, проблемою може бути невідповідний план поверху, перевантажені робочі станції, низькі дахи або стелі, вузькі робочі простори, нерегульовані робочі станції, закриті або повністю ізольовані робочі станції, а також виробнича схему без знаків або маркування.

Покращуйте виробничий дизайн

Один із варіантів для зменшення ризиків та підвищення ергономічності на виробництві — це якісний початковий ергономічний дизайн. Якщо ви зможете продумати потреби працівників-ветеранів при розробці макета виробництва компанії, то уникнете внесення складних і дорогих коригувань. Та водночас є інструменти та дії для покращення ергономічності, які ви можете враховувати та впроваджувати вже зараз.

    Створюйте можливості для роботи в умовах мінімальної втоми та статичних навантажень — у нейтральній позі сидячи або стоячи. Нейтральна поза — це та, у якій людина буде уникати додаткових навантажень на м’язи тіла під час сидіння або стояння.
    У місцях, де працівники виконують свої обов’язки стоячи, варто передбачити підставки для ніг, підлокітники, стільці для сидіння і стояння та килимки, що запобігають втомі. Також на робочих місцях мають бути регульовані сидіння та регульоване обладнання.
    Давайте можливість робити невеликі рухи зміни положення через рівні проміжки часу. А за потреби — робити перерви.
    Зведіть до мінімуму роботу з інструментами або зберігайте їх у місцях, куди можна легко дістатися, не розтягуючи м’язи і не напружуючись.
    Проєктуйте виробниче приміщення так, аби воно вміщувало всіх працівників, а його розмір був достатньо великим, щоб у ньому могло розміститися обладнання та працівники, не створюючи скупчення людей та не спричиняючи стресу та дискомфорту.
    Подбайте про комфортне робоче середовище з достатнім освітленням, контрольованою відносною вологістю, належною температурою та циркуляцією повітря.
    Подбайте про потреби працівників з інвалідністю. Так двері із санітарно-гігієнічних кабін і приміщень мають відкриватися назовні. Вхід у будівлю має бути обладнаний пандусом або іншим пристроєм, що забезпечить можливість підйому працівника на рівень входу в будівлю. У приміщеннях. що мають вище одного поверху, слід передбачити ліфти. Та в планах і проєктуванні шляхів евакуації з виробництва мають бути шляхи для людей з інвалідністю.

Створюйте ергономічні команди

Попередити багато ризиків на виробництві ви можете також завдяки залученню команди працівників, які зосереджуються на ергономічній оцінці. Тут дуже допомагає наявність надійних програм внутрішнього та зовнішнього аудиту. Найкращий спосіб зробити це внутрішньо – дати змогу ветеранам та ветеранкам з різних відділів регулярно перевіряти виробниче приміщення.
Завдяки добре сформованій команді та послідовному ергономічному графіку компанія може значно покращити добробут своїх працівників та визначати чинники й умови на виробництві, які можуть спричиняти дискомфорт у працівників.

Залучайте вище керівництво

Налаштування ергономічності вимагає також спільної роботи з менеджментом компанії на всіх рівнях. Їхнє залучення має багато переваг та допоможе:

    Сформувати політику компанії, що передбачає комфортну роботу працівників.
    Створити ефективні канали для комунікації та зворотного зв’язку, щоби працівники/ці змогли поділитись своїми думками щодо покращення умов праці.
    Створити гнучке робоче середовище з достатніми перервами та змінами, чітко визначеними профілями ролей та обов’язками, можливостями ротацій та обміном завданнями у випадку рутинної роботи.
    Встановлювати правила і норми, які врегульовували б роботу працівників та відстежували дотримання норм.
    Забезпечити бюджетування на відповідні інструменти, обслуговування обладнання та заміну зношених інструментів.
    Запровадити навчання працівників ергономіці. Воно може бути внутрішнім або зовнішнім, залежно від можливостей організації.

Проєкт «Практика» став можливим завдяки Програмі реінтеграції ветеранів, яку реалізує IREX та Veteran Hub за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключною відповідальністю Veteran Hub і не обов'язково відображає погляди Державного департаменту США та IREX.